Knjige

1. “J..E LI VAS EGO?” 2015. ; Buybook

    * knjiga koja je doživjela 4. rasprodana izdanja, i koja je u 2015. god. nekoliko mjeseci bila na vrhu najčitanijih i najprodavanijih publicističkih naslova u Hrvatskoj, te koja je mjesecima bila na listi najprodavanijih knjiga u BIH. Prevedena je na engleski jezik te se njezino plasiranje na popularni Amazon očekuje koncem 2016.godine. Prevedena je i na slovenski jezik u izdanju Mladinske knjige a u prodaju kreće početkom 2017. godine.

3. izdanje

Ego nije nešto što se događa nekom drugom. Vjerujte mi. Nije. Ego sam okusila jako davno. Ne toliko davno da se ne bih sjećala njegova gorkog okusa. Konzumirala sam ga u velikim  količinama. Ironično, što sam više jela, bila sam gladnija. Pohlepnija. Čudno je to kako se okus ega mijenja s nama. Još čudnije je to kako se mi lako mijenjamo. Pred tuđim očima najviše. I  kako smo u stanju imati sve, a ne biti nitko.

“J..e li vas ego?” moja je prva knjiga izdana koncem 2013. godine. To je knjiga koja je probudila neke uspavale duhove, ali i knjiga s kojom sam se ja probudila. Kada je kategoriziraju stavljaju je u kategoriju publicistika, self-help literatura. Nisam sigurna da je knjiga koju sam napisala baš to što govore ali ajde barem nije završila na policama chiclit-a. “J..e li vas ego?” ili u blažoj verziji nazvana Gospodin Ego svoje je re-izdanje doživjela 2015.godine i to kao 2. dopunjeno izdanje. U drugoj sam knjizi napisala sve ono što nisam u prvoj.

Radi se o tome da sam na jednostavan, iskren, meni drag poetski način (udaljavajući se tako od publicističkog načina pripovijedanja ali i dalje zadržavajući psihološke elemente) ispričala priče iz života koje nam otkriva gospodin od kojeg se većina nas ograđuje. Gospodin Ego. Nevidljivi ubojica, tihi neprijatelj, razarač obitelji, karijera, veza. Netko tko je u stanju gledati s osmijehom naše propadanje. Gledati i pritom ne poduzimati ništa. I ne, nemojte misliti, (molim vas!) ako ovo pišem, da sam netko tko se tek tako bezbolno oslobodio okova gospodina Ega. Da sam netko to je u startu bio oslobođen tuge, nemira i  borbi. Čak naprotiv, možda sam baš ja taj netko tko je bio predugo i prebolno zarobljen.

Život. Posao. Stres. Rutina. Besparica. Borba. Seks. Dodiri. Očekivanja. Suze. Tišina. Buka svijeta. Obitelj. Sreća. Nesreća. Rizik. Sloboda. Ljubav. Ego.

Jedna knjiga. Točnije dvije knjige. Al’ to je jedna priča. Zapravo, kad bolje razmislim to je stotinu ljudskih priča, u jednoj priči. Kada sam počela pisati ovu knjigu bila sam u nekom relaksiranomu, autogenom stanju. Takvo stanje se nije preko noći i bez mog saznanja. Trebala sam proći zemlje i zemlje nemira kako bi se našla na obali sigurnosti. No kako su se stranice ispunjavale, sve više i više sam osjećala olakšanje u sebi. Nisam mogla ni zamisliti da će neki najgori nemiri imati odjek najvećeg mira. Obratila sam pažnju na emocije koje se javljaju pri spomenu nekih likova. Pišući o njima prolazila sam svojevrsnu katarzu. Nije lako slušati vanjsku buku, buku svijeta, a osluškivati vulkane što se kriju u tebi. Svaka osoba, svaki događaj, svaki nemir bili su dio – Nepoznatoga. Onoga dana kad sam se suočila s tim Nepoznatim, kad sam dozvolila svojoj glavi, svom Egu da popusti pred misterijem Ljubavi znala sam da je preda mnom divno putovanje. I bilo je. Još uvijek je. Iskreno se nadam da ćemo skupa uživati u ovom veličanstvenom putovanju duše. Rekoh duše, ne ega. Radujem se svakome od vas.

 

2. “KNJIGA ZA DIVLJU ŽENU” 2016. ; Znanje

* knjiga koja je jedinstvenošću stila i sadržaja postala obavezni ženski naslov, te kao i prethodna lako i sigurno nalazi put do svojih čitatelja.

Knjiga za divlju ženu

Nakon gospodina Ega, svih turobnih i teških životnih situacija, na scenu života stupa ona, Divlja žena, vesela i strastvena, plaha i neobuzdana. Ona koju možda niste očekivali, ali koja dolazi, tiho i polako, poput vučice, na vršcima prstiju. Dolazi podsjetiti nas tko smo bile, tko smo sada i tko ćemo tek biti. Inspiraciju za ovu knjigu dugujem Clarisi Pinkoli Estes, autorici knjige ‘Žene koje trče s vukovima’, ali i svim ženama koje ispunjavaju moj svijet i čine ga ljepšim mjestom za život. Knjiga za divlju ženu je knjiga kratkih poetsko/proznih zapisa divlje snage koja progovara kroz jednu ženu. Knjiga za Divlju ženu je knjiga utjehe i knjiga ljubavi.

Zašto sam napisala knjigu za Divlju ženu?

Dopustite mi da vam kažem zašto!

Zato što sam toliko puta bila bila tužna i obeshrabrena.

Zato što sam toliko puta posumnjala u sebe.

Zato što sam osjetila zavist na svojoj koži, prijeke poglede i ljubomoru.

Zato što sam bila povrijeđena i izdana.

Zato što je bilo trenutaka kada sam poželjela odustati i poslati sve dovraga.

Zato što sam nekoliko puta odglumila sreću, a u sebi plakala i tiho jecala.

Zato što sam jednom navukla masku licemjerja.

I masku samodopadnosti.

Zato što sam prevarila. I bila prevarena.

Zato što sam voljela. I bila nevoljena.

Zato što sam ostavila. I bila ostavljena.

I zato što sam se toliko puta smijala do suza.

Ali i plakala od sreće.

Zato što sam bila djetinjasta i razigrana.

Zato što sam idealizirala i maštala.

Zato što sam uzimala i gubila putem.

Zato što sam voljela, onako iskreno, bez računice.

Zato što sam bila zaljubljena do ušiju.

razapeta između dvije vatre, srca i glave.

I zato što sam Divljinu koja je tinjala u meni,

morala pustiti u svijet. 

Eto zato sam napisala Divlju ženu.